joi, 14 ianuarie 2010

Inspirat de Vecinele lui Andries

La etajul 1 sta mama. Traversarea aprtamentului e anevoioasa din cauza lipiciului de pe podea. Totusi reusesti sa dai la o parte de pe rafturi cartile de teorie si ghidul bunelor maniere primit cadou de la ea , si gasesti in fund, un vas aurit mic, vechi si uitat, plin cu apa sfintita. Era cat pe ce sa nu-l vezi..

La etajul 2 sta iubirea. Traversarea odaii e tot grea din cauza podelei foarte alunecoase, cu luciu de gheata, luciu in care, daca privesti de departe poti vedea cea mai frumoasa dintre imagini. Si tot cazi, si iar te ridici, si cazi si te ridici, si tot asa, nefiind niciodata sigur pe soliditatea terenului pe care pasesti cu prudenta.

La etajul 3 stau eu. De fiecare data cand ajung la mine, imi place sa stau sa privesc noaptea, sa beau apa sfintita, sa folosesc micul vas aurit pe post de scrumiera si sa visez la fata frumoasa - cu ochii severi sau molesiti, cu gura amara sau dulce, incruntata precum fulgerul sau cu un zambet ca un rasarit de soare - pe care imi dau seama ca, dupa atata timp, nu o cunosc si ma minunez si eu redescoperind-o, de fiecare data cand imi da ocazia..

Poezii

Biscuiti

Daca m-am asezat jos

Greu ma mai ridici

Incep sa ma uit pe geam

Sau sa mananc biscuiti.

Amintirea ta calda

Nu-mi da voie sa plec

Si chiar daca as pleca

Tot de tine as da.

Nu stiu cum reusesti de fiecare data

Sa ramai peste tot :

Pe-o foaie mazgalita, pe-un cotor de mar,

Pe camasa mea, sau pe cutitul tau ..

Nu stiu cum reusesti..

Langa mine nu.

Vointa

In seara asta m-am decis:

Scriu poezii.

Voi aborda o gama bogata de teme sublime

Si ma voi referi in mod explicit la tine.

Chiar daca cineva va bate la usa, cine stie..

Ii voi explica cum pot eu mai bine ca,

In seara asta m-am decis :

Scriu poezii.

Piatra

Daca-ti promit ca peste un an voi veni,

Ma astepti?

Spune-mi, ma astepti?

Daca-ti spun ca voi traversa Marea Nordului

Si ca pe timp de furtuna, ii voi invoca pe Thor si pe Odin

Ranjind la ei tocmai din varful catargului..

Ma astepti ?

Daca ma voi rataci pe o calota glaciara

Si prabusit cu fata-n zapada, voi ingheta.

Vei veni sa ma cauti ?

Spune-mi, vei veni ?

Ea

Ea ? era cosmetizata..

Confectionata si mascata.

Parea adevarata,

Dar toata lumea, de fapt

O stia.

Tu ? tu citesti si intelegi

Fara sa vrei intelegi

Fara sa vreau intelegi.

Clipe limita durere in inima.

Te simt ca pe o arsura.

Cum poti face din timp moment ?

Lasa-ma sa mor – te las sa mori.

Te aud si deja imi intru in rolul de om

Vesel, nevinovat, impacat.

Ai grija de copii,

Ai grija si de diavoli.

Tot ce-i frumos are ceva diavolesc

Tot ce-i bum are ceva dracesc.

Dumnezeu e intr-un patut…

Cineva il leagana din umbra.

Intalnire

Faptul ca trebuie sa invat imi anima cheful de a scrie. N’importe quoi. Si intr-adevar, cat e de bine. Incomparabil.

De cand ne-am intors de la mare vroiam sa scriu despre tiganii intalniti in trenul de intoarcere. La incaput au stat mai departe, apoi s-au asezat in jurul nostru. Initial, n-am dat atentie decat privirilor fugace, curioase, feline ale fetei mai mari, imbracata in trening bleu, cu ochi mari inca copilaresti. M-am gandit atunci... ce frumoasa e curiozitatea intre oameni diferiti. Inca o dovada ca natura e indiferenta la conventii si de fapt, la orice… lucru la care ma gandisem prima data privind marea. Am observat apoi imediat, in jur, fratii mai mici: un baiat adolescent, doua fetite una mai frumoasa decat cealalta si un bebelus, impreuna cu mama, o femeie cu trasaturi puternice si frumoase. Fetitele aveau niste ochi imensi si privirile lor ma prindeau totdeauna dezarmat, incat nu rezistam decat cateva secunde si intorceam capul. Atat de curate erau. O buna bucata din drum i-am privit, mai direct sau mai pe furis si la fel faceau si ei cred. Aveau, impreuna, o armonie interioara, functionau ca un tot, fiecare cu rolul lui, in functie de varsta, totul fiind sub autoritatea deplina a mamei. Emanau atata umanitate incat o simteai aproape fizic, ca o caldura, un sentiment de siguranta, de bine. Simteam ca oricine, oricate nenorociri ar fi indurat, in preajma acestei familii s-ar simti bine, consolat si problemele i s-ar parea mai mici. M-a impresionat aproape pana la lacrimi aceasta familie si ma gandeam inflacarat, ca asta ar fi rezolvarea problemei tiganilor din Romania. N-am reusit sa vorbesc cu ei deloc dar nici nu stiu ce-as fi putut vorbi sau la ce-ar fi folosit. Cand trenul s-a oprit in Tecuci, s-au napustit toti dupa bagaje si spre iesire. M-am ridicat repede sa caut vreun lucru uitat, si spre bucuria mea am vazut pe scaun o bratara roz, de jucarie, cu care se jucase copilul cel mic. Am luat-o si am coborat ca un disperat dupa ei, strigand : « ati uitat asta, ati uitat asta !». Prima data n-au auzit, a doua oara s-a intors fata mai mare. « Ati uitat asta », ii zic.M-a privit surprinsa un moment, apoi a luat-o si a fugit sa-i prinda pe ceilalti din urma.

Cand m-am intors, Cati m-a intrebat : « De unde-ai stiut ca au uitat ceva ? ». « Am stiut…».

Schimbare

Siguranta…siguranta pe care ti-o dau atatea lucruri : faptul ca cineva te iubeste, faptul ca mai ai putin si te intorci acasa. Devii pe nesimtite altcineva. Strazile, cladirile, oamenii capata o alte fete, sunt mai prietenoase, mai interesante. Orasul gazda, care la inceput parea rece, neprimitor, strain, de ti se facea inima cat un purice, devine cu cateva zile inainte de plecare un oras frumos si primitor. Cu alta inima te plimbi acum pe strazi, devii curios, de-abia acum vrei si iti place sa vizitezi iar, si cu sufletul deschis zambesti tuturor. Si toate senzatiile astea s-au infiltrat imperceptibil in viata ta. Toate gesturile pe care le faceai si pana acum capata o cu totul alta semnificatie, capata sens si sunt insufletite. Si asta tocmai pentru ca sufletul tau e in alta parte. Caci tu esti deja cu sufletul acasa ; in acel loc sacru, el e protejat si invulnerabil. Figurile straine, toti oamenii astia ocupati, tot orasul asta care parea sa nu mai aiba loc si pentru tine, te intimidau, te faceau sa te simti mica in primele zile. Acum insa, ai devenit puternica si sigura pe tine si toti oamenii astia ti se par amuzant de penibili. Zambesti singura, cu placere, si zambetul e bogat, radiant, generos, e zambetul tau si nu seamana cu nici un alt zambet (nici nu se compara cu zambetul formal de pe toate drumurile), caci numai tu stii ce se afla in spatele sau. O placere sa-l privesti fiindca zambetul asta e si molipsitor. Si tocmai de asta te intreb : « Cate zile mai ai pana la avion ? ».

sâmbătă, 2 ianuarie 2010

Fragmente de jurnal


Fragmente de jurnal


23nov2009:Acesta este Danutz, ghitaristul. Si dumnealui zice ca fiecare se naste cu un scop, care se manifesta in constiinta copilului. Apoi vine personalitatea schimbatoare si se alege un terci.Ma gandesc si eu, caprostu cum zice Creanga, ce naiba imi placea mie sa fac cand eram mic. Ca acum nu prea imi mai place nimic. Am sondat, si-mi dau seama ca-mi placea sa ma joc, ca orice copil de altfel, in rest…nu imi placea deloc sa fac ceea ce trebuia sa fac, orice ar fi fost. Nu-mi placea sa cant la pian, nu-mi placea scoala, nu-mi placea sa-l ajut pe bunica-miu, nu-mi placea sa citesc, toate astea erau al dracului de plictisitoare, fiindca nu mi se pareau absolut deloc interesante. De fapt cel mai mult mi-a placut de Lorena, vecina mea mai mare ca mine, si fiecare moment langa ea era mai interesant decat toate sonatele si sonatinele pe care le stiam la pian. Ca sa trag o concluzie, cred ca lucrurile nu s-au schimbat. Nu-mi place nimic din ceea ce fac. Singurele momente cand simt ca ma incalzeseste vreo activitate, este cand fac ceva care n-ar trebui sa fac, mai ales in timpul cand ar trebui sa fac altceva.In felul asta, imi place uneori sa cant la chitara sau sa scriu cate ceva. Probabil ca nu sunt prea talentat nici la una nici la cealalta cu toate ca mi-as dori, fiindca cred ca oricine ia chitara in mana sau umple o pagina are uneori fantezii cu el drept cantaret sau scriitor. Si eu cred ca undeva adanc imi doresc sa fiu cantaret sau scriitor. Oricum,mi-ar place ce mai. Mai cred ca eu am fost zamislit pentru viata, ceva in mine ma impiedica sa fiu linistit si, daca sunt intr-un loc ,ma indeamna sa fiu in altul si tot asa, pana cand setea de viata este domolita temporar si "lumea se umple numai de iubire".Vorbesc de cum sunt si nu de cum par. Din cauza asta,nicaieri nu ma pot simti acasa si asta imi aduce aminte de cantecul lui Dinica: „sunt vagabondul vietii mele”.Oricum ,chiar si asa cred ca exista tipuri de viata care se pot mula pe un astfel de caracter,de exemplu: actor,cantaret,ma rog,artist (si chiargigolo,ca in cartea lui Bruckner). Si acum mi-a venit o idee, privindu-l pe Danutz…Un artist e un om caruia nu-i e frica sa-si arate limitele. Si cred ca asta e valabil pentru orice om adevarat. Ce rost ar avea sa ni le ascundem? Cred ca limitele dau farmec omului, reprezinta insasi umanitatea lui.Cei mai nesuferiti oameni sunt cei care isi trateaza limitele ca si cum nici n-ar exista si ajung sa creada ca sunt ei perfecti. Oamenii comunica, se inteleg si se pot ajuta reciproc atunci cand isi prezinta limitele unul altuia. Daca lumea asta ar fi buna atunci nimeni nu s-ar teme de lucrul asta si oamenii ar fi mai relaxati.

30nov2009:alaltaseara la show la Nicoleta am cunoscut un personaj interesant-Cornelush. De cum am intrat sa ma prezint mi-a spus ca ma cunoaste de undeva, ceea ce nu era si cazul meu.Vesnic pus pe bancuri, provocator in schimbul de replici, cu aer nostalgic si talent de folkist.Tin minte ca ,privindu-l m-a uimit modestia lui si faptul ca nu-si baga in seama egoul. Un om cu un ego mic mic.

Am gasit clipul de care mi-a spus Tutu, cu Timpuri noi in Toronto, foarte recent. Intr-adevar, ce mult a slabit Artanu’.Ca de obicei imi vin in minte ganduri dramatice si prapastioase.Da-i Doamne sanatate.

Ieri am terminat cartea lui Maitreyi. Ce frumos scrie.Cu adevarat cuvinte prin care cel care le-a scris renaste in sufletul celui care le citeste. Cred ca tendinta de a scrie vine si de la dorinta de a dainui dincolo de moarte.

Fantezia e atributul atat al scriitorului(artistului) cat si al nebunului.Aparent ei sunt la fel. Diferenta e ca fantezia artistului izvoraste din adevar iar a nebunului e suspendata in haos. Mai sunt unii artisti(cu un fond de inspiratie mai sarac) care isi procura adevarurile din carti sau din descoperiri stiintifice si apoi produc fantezii (fortate) pornind de la ele.